07 April 2010

mencari bintang timur (part 2)

holla holla.. ari tu i de cakap nak sambung cerita 2. tapi sory i bz sangat dengan kerja. lagipun setiap kali nak on line sure cam ngok ngek. wat i bengang jek T____T.
macam mana nak nasihati orang yang kita sayang tak degil.. macam ni ok..

  1. semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya di waktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya adalah paling optimum katika ini. yang tidur hanyalah minda sedar.
  2. sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke ubun-ubun orang anda ingin nasihati.
  3. semasa ibu jari di atas ubun-ubun selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhammad dan bacalah surah al-Fatihah. kemudian terus dengan berzikir di dalam hati dan jangan putuskan zikir anda.
  4. angkat ibu jari anda, kalau boleh janganlah diputuskan zikir di dalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkannya. beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. kebiasaannya saya akan menasihati isteri saya agar tidak selalu melewatkan solat, banyakkan berselawat, banyak bersabar. nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa saja nasihat yang anda inginkan. jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda.
  5. anda akan dapat melihat reaksi dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. insyaallah saya doakan diri saya dan anda berjaya dengan kaedah ini.
pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An-Nu'man). seseorang bertanya kepada bapa Imam Abu Hanifah, Tsabit. "tuan, bagaimana tuan mendidik Hanafi sehingga begini istimewa jadinya.


nak tahu apa yang bapa Imam Abu Hanifah jawab..? tunggukan sambungannya.
daaa..

No comments:

Post a Comment